Monday, May 16, 2011

BAHAYA TIDUR PAGI

Assalamualaikum dan selamat pagi..........
Bahaya tidur pagi tau...!!! hihihi... Semua daripada kita tahu kan, waktu pagi adalah waktu yang penuh barakah dan di antara waktu yang kita diperintahkan untuk memanfaatkannya. Tapi, pada hakikatnya kita banyak melihat ramai di kalangan manusia melalaikan waktu pagi yang mulia ini. Waktu yang seharusnya dipergunakan untuk bekerja, melakukan ketaatan dan beribadah, ternyata dipergunakaan untuk tidur dan bermalas-malasan.


Sahabatku, ingatlah bahawa orang-orang soleh terdahulu sangat membenci tidur pagi. Kita dapat melihat ini dari penuturan Ibnul Qayyim ketika menjelaskan masalah banyak tidur bahawa banyak tidur dapat mematikan hati dan membuat badan merasa malas serta membuang waktu.


Ibnul Qayyim mengatakan;


Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan”.Waktu tidur yang paling bermanfaat ialah;


1. Tidur ketika perlu tidur.


2. Tidur di awal malam – ini lebih manfaat daripada tidur lewat malam.


3. Tidur di pertengahan siang – ini lebih bermanfaat daripada tidur di waktu pagi dan petang. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi.Menurut para salaf, tidur yang terlarang adalah tidur ketika selesai solat subuh hingga matahari terbit. Kerana pada waktu tersebut adalah waktu untuk menuai ghonimah. Mengisi waktu tersebut adalah keutamaan yang sangat besar menurut orang-orang soleh. Sehingga walaupun mereka melakukan perjalanan semalam suntuk, mereka tidak mahu tidur di waktu tersebut hingga terbit matahari. Mereka melakukan demikian kerana waktu pagi adalah waktu terbukanya pintu rezeki dan datangnya barakah (kebaikan).” (Madarijus Salikin, 1/459, Maktabah Syamilah)
BAHAYA TIDUR PAGI


Pertama - Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.Kedua - Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para Salaf al-Soleh, bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.Ketiga - Tidak mendapatkan barakah di dalam waktu dan amalannya.Keempat - Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sepanjang harinya.Kelima - Menolak datangnya rezeki.


Ibnul Qayyim berkata, "Empat perkara yang menolak rezeki adalah tidur di waktu pagi, sedikit solat, pemalas dan khianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)Keenam - Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat. (Zaadul Ma’ad, 4/222)


Kesemua hal ini dapat dilihat daripada kata-kata Ibnul Qayyim; "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216).


Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah bermalas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya juga dia akan bermalas-malasan. Justeru, jangan diamalkan tidur pada waktu pagi. Buatlah apa yang patut, banyak pekerjaaan seharian yang boleh dilakukan pada waktu ini. Apa yang paling penting lagi adalah bila sudah dapat ilmu, jangan lupa untuk beramal.... (^__^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...