Sunday, March 06, 2011

MASJID KG HULU


Hasil kembara kali ini, dikongsikan bersama gambar2 kenangan dan sejarah Masjid Kampung Hulu buat tatapan sahabat2 pembaca sekalian.

LOKASI

Masjid Kampung Hulu, KM 1 Kampung Hulu, 75200 Melaka.

Masjid Kg Hulu pada zaman awal pembinaannya
LATARBELAKANG

Masjid Kampung Hulu merupakan sebuah masjid yang terletak di tengah-tengah Bandar Melaka dalam daerah Melaka Tengah, Melaka.

Dibina dalam tahun 1728, Masjid Kampung Hulu di Melaka adalah masjid paling tua di Malaysia yang masih digunakan dan berada di tapaknya yang asal. Masjid ini terletak di persimpangan Jalan Masjid Kampung Hulu dan Jalan Masjid di Melaka, dalam kawasan yang kini dipenuhi kedai-kedai yang diusahakan oleh peniaga kaum Cina.

Masjid ini dibina oleh oleh penduduk-penduduk tempatan dengan pembiayaan Belanda semasa penjajahan Melaka oleh Syarikat Hindia Timur Belanda (singkatannya V.O.C.). Masjid ini dibina adalah kesan daripada perubahan dasar oleh pemerintah Belanda, yang mengutarakan dasar kepelbagaian pegangan agama. Sebelum kedatangan kaum Belanda pada tahun 1624, penjajah Portugis telah, sejak tahun 1511, memusnahkan peninggalan rumah-rumah ibadat bukan Kristian di Melaka. Antara yang dimusnahkan oleh Portugis adalah masjid yang pertama dibina di Melaka, yang kononnya terletak bertentangan dengan tapak Stadhuys sekarang.

Pemerintah Belanda telah menugaskan Kapitan untuk mengetuai penduduk tempatan dalam pembinaan tempat ibadat mereka, Dato' Samsuddin Bin Arom, seorang pendatang dari China yang telah memeluk Islam, [1] ditugaskan pemerintah Belanda untuk membina Masjid Kampung Hulu. Binaan asal kemudiannya diperbaiki oleh Sheikh Al Omar bin Hussain Al-Attas.

Penjajah Belanda juga menggalakkan kepelbagaian budaya di kalangan penduduk, dan ciri-ciri senireka masjid dari tanah Jawa telah dimasukkan di dalam senireka Masjid Kampung Hulu. Masjid ini mempunyai bumbung berlapis 3, dengan bentuk seakan-akan piramid. Ruang di antara lapisan-lapisan bumbung ini membolehkan kemasukan udara dan cahaya ke dalam masjid. Mereka percaya bahawa lapisan paling atas bumbung masjid bererti `iman manusia kepada tuhan’, lapisan kedua, `hubungan manusia dengan manusia’ dan ketiga membawa maksud `alam semula jadi yang menghubungkan manusia dengan Pencipta’.

Struktur bumbung disokong oleh 4 tiang seri di tengah-tengah masjid, yang kemudiannya membawa kepada tiang-tiang penyokong yang lain. Walaupun senireka masjid ini dipengaruhi oleh senireka Jawa, Masjid Kampung Hulu tidak dibuat daripada kayu seperti masjid-masjid di Jawa, sebaliknya dibuat menggunakan bata dan batu. Masjid ini juga mempunyai tembok rendah yang memagarkan kawasan masjid.

Seperti banyak masjid yang dibina di Melaka pada zaman itu, hiasan dengan pengaruh Cina digunakan untuk menghiasi masjid ini. Bahan-bahan seperti jubin seramik dan jubin lantai daripada kerajaan China Dinasti Ching juga digunakan. Motif-motif menghiasi tepian kubah masjid. Menara batu menunjukkan ciri senireka Melaka pada masa itu, dan dipengaruhi oleh rekabentuk pagoda orang Cina. Ukiran dan seni bina masjid menggunakan faktor alam semulajadi. Pengaruh tumbuh-tumbuhan menjadi kriteria utama seni bina dan ukiran pada bahagian dinding dan bumbung masjid-masjid berkenaan. Pada hujung bumbung terdapat ukiran berkonsepkan sulur bayur, mahkota dan awan larat.

Masjid ini adalah antara 777 bangunan bersejarah disenaraikan oleh Archnet.Papan Tanda masjid

Pintu Utama Masjid Kampung Hulu

Pintu masuk utama

Pintu masuk ke ruang utama masjid
Tangga menuju tempat beduk di kawasan hadapan masjid
Pintu masuk ke menara yang seumpama rumah api
Tanah perkuburan pejuang2 terdahulu, di dalam kawasan tertutup adalah makam Habib Abdullah al-Hadad (ini gambar ori dari h.set saya..hehe)
Tanah perkuburan yang terletak di kawasan belakang masjid
Ruang solat utama masjid (gambar ori dari kamera saya.. (^^)...)
Pandangan sisi ruang solat utama. Gah sekali berdiri mimbar dengan ukiran berkonsep senibina China ( ori dari kamera saya juga...)
Lantera2 unik yang bergantungan memenuhi ruang ( juga ori dari kamera sy..)

Lantera lama yang unik
(ambik dr kamera sy, lupa plak nk kira ada berapa biji semuanya, nnt pergi lg kira balik)

Kawasan kolah di hadapan masjid (sumbangan kamera sy lagi..hihihi)

Kolah yang masih digunapakai samapai sekarang. Ramai yang datang ambil air kolah ni untuk pebagai tujuan. Walau apa pun tujuannya, perlu diingat bahawa semua yang terjadi adalah dengan izin ALLAH semata2.
Ha, yang ni jubah istimewa bagi mereka2 yang masuk ke sini dengan kain yang x berapa nk cukup !!!

Orang kampung saya panggil ini telaga, tapi orang Melaka xsebut telaga, mereka panggil perigi..Telaga ni kat kawasan depan masjid, sebelah kolah (^^)

Perigi yang masih digunakan juga, tidak ditimbus.
SUMBER

http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Kampung_HuluRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...