Monday, January 09, 2012

KOTA BHARU-TIDAK TUTUP AURAT KOMPAUN RM500

Oleh ZAID MOHD. NOOR
zaid.mohdnoor@kosmo.com.my
KOTA BHARU - Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup aurat di sini malam kelmarin.


Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat dengan sempurna.


Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002).


Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu.


"Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini," katanya.


Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan ketat serta berseluar panjang ketat.


ANGGOTA penguat kuasa MPKB-BRI memeriksa peniaga dan pembantu kedai yang tidak menutup aurat di Pasar Borong Wakaf Che Yeh, Kota Bharu malam kelmarin.

Namanya pun SERAMBI MEKAH, memang patut sangatlah kan? Aceh dan Kelantan banyak berkongsi persamaan. Ya Allah, kekalkanlah jajahan ini sebagai sebuah daerah yang patuh melaksanakan syariat-Mu, tetap kekal istiqamah di atas jalan-Mu. Limpahkan kesihatan kepada pemerintahnya serta kebahagian dan ketenangan hati pada setiap pemilik jiwa di daerah ini....


Sumber - kosmo

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...