Wednesday, June 20, 2007

Azan Dikumandang 24 Jam Tanpa HentiAZAN DIKUMANDANGKAN 24 JAM TANPA HENTI…!!!!
Artikel ni saya dapat daripada sahabat lewat e-mail.. Jadi saya titipkan pada semua sebagai renungan buat kita bersama. Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ini.. Subhanallah... Semoga kita mendapat sesuatu daripadanya dan mendatangkan keinsafan dalam diri...*********************************************************************************


Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui '..Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah..' Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan KeAgungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.
Proses ini akan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia . Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam. Belumpun laungan Azan di merata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia . Berikutnya di Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di Jakarta , tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar di barat India .
Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang di seluruh Pakistan . Belum berakhir di Pakistan , Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat . Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman , Kuwait dan Iraq .
Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam. Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zohor kini sudah mula dilaungkan di Indonesia . Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus. Subhanallah..... begitu hebat dan agungnya Islam!
Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (kalaulah yang power habis!!!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus... Allahu Akhbar....!!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...