Tuesday, October 12, 2010

KERABU DAGING

Salam buat semua...

Hampir selama seminggu saya merangka2 mencari idea untuk menulis, tp akhirnya tersangkut jg dgn bebanan tugasan harian yg semakin rancak mengasak hidup...

Sy tersenyum sendiri, mungkin posting kali ini jg bleh dikira sbg info sharing dan perkongsian ilmu buat pembaca semua... perkongsian resepi... heee.. tengahari2 upload resepi, dh la perut masih belum diisi, mmg buat air liur meleleh la...

KERABU DAGING


Bahan2nyer :

daging (ikut suka nk banyok mane)
1/2 btg timun batang
2 btg serai
1 btg bunga kantan
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
3 bj cili padi (nak pedas buh lebih)
gula
2 sudu besar kicap sotong
air limau nipis
ulam2 lain yg rasa nk letak sekali

cara2nyer:

-daging dipotong besar2 dan direbus sehingga empuk dan tinggal sedikit airnya.
(airnya simpan lebih kurang 3 sudu laa, takleh banyak nnti tak sedap)
- pastu ambil daging dan potong kecil2 n nipis2
- timun, serai, bunga kantan, bwg putih, bwg merah, cili padi n segala ulam2 lain yg rasa nk letak skali dihiris halus.
- letak dlm mangkuk, ambik air rebusan daging yg tinggal sedikit td, campurkan dengan daging yg dihiris dan segala ulam2 td..
- pastu ltak kicap sotong, gula skit n perah air limau nipis.. rasa la dulu.. awas! kicap sotong tu masin dah, jgn ltak garam..
- gaulkan semuanya skali sehingga rata n sebati
-pastuh makan la k..


AY: Selamat mencuba~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...